Nästan varannan svensk myndighet använder det osäkra HTTP-protokollet

Nästan varannan svensk myndighetswebbplats har som standard att trafik skickas över HTTP-protokollet, det visar en ny undersökning av Gratissslcertifikat.se. Av 248 undersökta webbplatser, samtliga tillhörande svenska myndigheter, använder 112 stycken HTTP för datakommunikation, vilket motsvarar 45 %. Det betydligt säkrare HTTPS-prokollet används av 136 myndigheter, eller 55 %.

Läs mer

Google märker alla HTTP-sidor som osäkra

Det är inte första gången Google uppmuntrar användning av HTTPS-protokollet. Under de senaste åren har företaget utfört diverse åtgärder för att öka säkerheten på internet – bland annat genom att varna användare om de besöker vissa webbsidor över HTTP. Sedan förra året varnar Chrome om du besöker en webbplats som saknar SSL-certifikat men innehåller formulär för att samla in lösenord eller kreditkortsinformation. Men nu tar alltså Google säkerheten ett steg längre.

Läs mer

Logga för Wi-Fi

Krypteringsprotokollet WPA2 har knäckts av forskare

Forskarna Mathy Vanhoef och Frank Piessens på universitetet i Leuven, Belgien kommer med dystra nyheter i artikeln Key Reinstallation Attacks: Forcing Nonce Reuse in WPA2. Genom att utnyttja sårbarheter i den auktoriseringsprocess i fyra steg (4-way handshake) som finns i bland annat WPA2 har forskarna lyckats knäcka krypteringen som fram tills nu ansetts vara säker. Tillvägagångssättet kallar de för en key reinstallation attack.

Läs mer

Bineros logotyp

Binero vill erbjuda Let’s Encrypt till sina kunder

Den senaste tiden har SSL-certifikat blivit ett måste för alla seriösa webbplatsägare. Att kryptera trafiken mellan användare och server är en god service att ge besökare och kunder. I takt med den stigande efterfrågan har även utbudet på SSL-certifikat blivit större. Alla stora svenska webbhotell erbjuder idag någon form av SSL-tjänst till sina kunder. Ett av alla alternativ på marknaden är Let’s Encrypt, som har blivit omåttligt populärt både internationellt och i Sverige. Den största styrkan hos Let’s Encrypt är såklart att det är helt gratis. En annan fördel är att det är otroligt smidigt att installera ett certifikat med Let’s Encrypt.

Läs mer